ua ru de

НБУ вводить в обіг монети із серії "Героям Майдану".

З 18 лютого Національний банк України вводить в обіг три пам'ятні монети із серії "Героям Майдану".
Серед них - "Євромайдан", "Небесна Сотня" і "Революція Переваги". Кожна - номіналом п'ять гривень і тиражем по 50 тисяч штук.
Всі монети виготовлено з нейзильберу.


Монета "Євромайдан" присвячена протестним акціям, що відбулися в Україні протягом листопада 2013 року - лютого 2014 рокуі були наповнені прагненням до змін, європейського напряму розвитку нашої держави.
На аверсі монети на рельєфному тлі, стилізованому під прапор, що розвивається, розміщено: угорі напис УКРАЇНА, ліворуч від якого - малий Державний Герб України; номінал 5/ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2015 (ліворуч); логотип Монетного двору Національного банку України (унизу); у центрі, у квадраті, утвореному з напису - цитати зі статті 5 Конституції України: НОСІЄМ СУВЕРЕНІТЕТУ/І ЄДИНИМ ДЖЕРЕЛОМ/ВЛАДИ В УКРАЇНІ/Є НАРОД, зображено фрагмент віча. 


На реверсі монети розміщено символічну композицію: на тлі прапора Європейського Союзу рука, стиснута в кулак, тримає Державний Прапор України (прапори
зображено з використанням тамподруку), ліворуч напис ЄВРОМАЙДАН.                                                                                               

Монета "Небесна сотня" присвячена пам`яті героїв, які стали символом гідності, кожен з яких здійснив особистий подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши найцінніше - своє життя за нову відроджену Україну.

На аверсі монети розміщено: на тлі бруківки угорі напис УКРАЇНА, під яким - малий Державний Герб України; розкладені на бруківці гвоздики, що символізують пролиту кров героїв, напис ГЕРОЇ/НЕ ВМИРАЮТЬ!, на дзеркальному тлі ліворуч - номінал 5/ГРИВЕНЬ і рік карбування монети 2015; праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України.


На реверсі монети зображено композицію: унизу свічки, полум`я яких піднімається вгору на тлі синьо-жовтого (використано тамподрук) Державного Прапора України і символізує душі героїв, угорі на дзеркальному тлі стилізований напис - НЕБЕСНА/СОТНЯ.

Монета "Революція гідності" присвячена громадянській мужності і патріотизму, які виявили громадяни України всіх національностей, прагнучи розвивати та зміцнювати демократичну державу, конституційні засади демократії, права і свободи людини. 

На аверсі монети на дзеркальному тлі дзвона розміщено: угорі напис - УКРАЇНА, під яким зображено учасника подій; на рельєфному тлі монети у вигляді полум`я розміщено: малий Державний Герб України (праворуч) та номінал 5/ГРИВЕНЬ, рік карбування монети 2015, логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч).
На реверсі монети зображено композицію у формі хреста: один із фрагментів подій - силове протистояння (використано тамподрук), угорі стилізований напис - РЕВОЛЮЦІЯ/ГІДНОСТІ. 


 

instagram facebook
WhatsApp
Telegram
Viber
Задати
питання